Batterivård

Hur sköter jag om mitt batteri?

Batteriet sitter låst på cykeln som du låser upp med en nyckel. Öppna låset och ta loss batteriet om du vill ta in batteriet och ladda den. Annars kan du ladda batteriet när den sitter fast på cykeln. Se alltid till att ha batteriet låst när du cyklar. På vissa cyklar som tex Rafiki Fat sitter batteriet fast i cykeln och den går inte att ta loss.  

Använd alltid rätt medföljande laddare till batteriet.

Detta gäller de cyklarna med avtagbart batteri. När du laddar batteriet sätt alltid in kontakten i batteriet först och sen in i väggen. Om de gröna och röda lamporna lyser på laddnings panelen så laddar batteriet korrekt.  

Om den röda lampan är på så betyder det att laddningen är klar.

På Rafiki Fat så ser man ju inte batteriet. Där ser man att det lyser grönt på transformatorn när man sätter in den i väggen. När du sen sätter i laddaren i cykeln så lyser det rött fram till batteriet är färdigladdat, den lyser då grönt och du kan dra ut sladden.  

När batteriet har laddat klart så ta först bort kontakten i väggen och sen ur laddaren.

När du använder batteriet första gången kör helt slut på batteriet och ladda sen upp det helt fullt igen. Det tar ca 10 laddningar innan batteriet når maximal effekt så de första 10 gångerna låt batteriet ladda fullt och gärna lite till för att maximera livslängden på batteriet.

Om du inte använt cykeln på väldigt länge se till att ladda batteriet fullt och lägg det på ett svalt och torrt ställe. Ladda sen batteriet i två timmar en gång i månaden.

Om batteriet förlorar form, börjar lukta eller blir onormalt varmt sluta använd batteriet och ta ut det från cykeln och lägg det på ett torrt ställe och kontakta oss.  Garantier gäller inte på batterier som är äldre än ett år.